Plaza De Cascorro

Madrid

“De fleste spanske byer har et stort søndagsmarked, men El Rastro er symbolsk. El Rastro er en del af Madrids historie. Den er castizo – ja, det er ordet.”

Plaza de Cascorro - Madrid

Pladsen her hedder Plaza de Cascorro. Det er her, hvor El Rastro afholdes hver søndag, men folk kommer her også resten af ugens dage. Tag nu bare et kig over på nabobordet, hvor der sidder en gruppe kendte spanske skuespillere, TV-værter og komikere. Det her er stedet i Madrid.

Plaza de Cascorro ligger på gaden Calle de la Ribera de Curtidores, hvor El Rastro afholdes hver søndag. Forestil dig, at gaden spærres af for biler, og at caféerne slår parasollerne ned og rydder pladsen for borde og stole. Området forvandles til et marked, hvor du kan finde både secondhand og moderne håndværk. Det er lidt som et gigantisk loppemarked.

Alle i Madrid kender El Rastro og har været der mindst én gang. Står du med en hvilken som helst lille dims, som du ikke anede eksisterede, før du fik brug for at skifte den ud, så kan du være helt sikker på at finde en ny på el Rastro. Skrammel får nyt liv, det er traditionen bag El Rastro. Du kan blandt andet finde en masse stande med antikvariske bøger, fotografier og møbler, men der kommer stadig flere stande til, som sælger nyt og moderne kunsthåndværk.

I virkeligheden tager jeg ofte derhen med et par venner bare for at mærke stemningen. Så går vi først en runde, hvorefter vi sætter os for at nyde en kold øl. Jeg tror, at der er rigtig mange, som tager forbi El Rastro for stemningens skyld.

De fleste spanske byer har et stort søndagsmarked, men El Rastro er symbolsk. El Rastro er en del af Madrids historie. Den er castizo – ja, det er ordet. At være madrileño er at være castizo. Både markedet og denne plads er castizo, simpelthen essensen af Madrid.

Tag for eksempel Chueca og Malasaña. Det er også to fede kvarterer midt i Madrid, men de er blevet enormt populære, så de er ved at miste deres oprindelige charme, hvis du forstår. Jeg tror, at området omkring Plaza de Cascorro er det område i hele Madrid, som har ændret sig mindst i løbet af de sidste årtiers modernisering.

Plaza-de-Cascorro-Madrid-terreza

Pladsen her er så symbolsk, så castizo, at den tilmed har sin egen årlige fest, las Fiestas de Cascorro. Det er ret karakteristisk for Spanien, at de forskellige kvarterer årligt afholder en gadefest, der varer et par dage. Pladsen ligger mellem kvartererne Lavapies og La Latina, hvor der traditionens tro afholdes las Fiestas de Lavapies og las Fiestas de La Latina. Derudover afholdes der så også las Fiestas de Cascorro, som måske nok er mere kendt under navnet las Fiestas de San Cayetano, men det er altså en fest som afholdes her på pladsen i starten af august. Det er en stor byfest, som jeg vil påstå, at alle madrileños kender til.

Gaden Calle de la Ribera de Curtidores [på dansk: Garvernes flodbredsgade] har fået sit karakteristiske navn efter de mange kvægavl, som lå her i området i gamle dage. Man dræbte kvægene og garvede skindet, og fordi gaden hælder, flød blodet fra kvægene efter sigende ned ad gaden.

Området er enormt historisk, og selvom det nu er mere turistet, ligger der stadig et par butikker, som sælger skind og læder. Her er også flere caféer og barer, som har bevaret den oprindelige ånd. Caféen Casa Amadeo los Caracoles derovre har ligget der siden jeg blev født, og den har stadig Madrids bedste snegle.