Mescladís

Barcelona

“Navnet siger det hele, vi er en blanding. Sjælen i vores organisation bygger på diversitet og på at skabe et åbent og multikulturelt rum.”

Espai Mescladís er en lille hyggelig cafe i kvarteret El Born. Vi er en del af non-profit organisationen Mescladís, som hjælper migranter med at finde arbejde. Det er altså ikke bare en restaurant, men også en skole. Vi uddanner her i cafeen tjenere, og på vores madskole, ikke langt herfra, uddanner vi også kokke. Nok omkring 80 % af vores elever kommer fra lande verden over, som eksempelvis Senegal, Nepal, El Salvador, Rumænien. Vi hjælper dem med at få arbejdstilladelse, så de kan starte i praktik hos os.

Mescladís, ja navnet siger det hele, vi er en blanding [på spansk: mezcla]. Sjælen i vores organisation bygger på diversitet og på at skabe et åbent og multikulturelt rum, som fremmer kulturmødet. Altså arbejder vi ikke alene med at uddanne migranter, men lige så meget med at skabe social samhørighed mellem forskellige kulturer.

Vores elever oplæres her i to til tre måneder, og bevæger sig derefter videre til andet arbejde, som del af deres uddannelse. Så der er en del udskift blandt vores elever, men det er lige præcis dét, som gør det helt særligt. Det er et lærerigt arbejdsmiljø, som altid gør det interessant at komme på arbejde.

Vores elever og gæster fra forskellige kulturer er med til at skabe det her helt unikke og lærerige miljø i restauranten. Vores menu udskiftes også jævnligt, fordi kokkeeleverne er med til at præge menuen ud fra deres kulturelle baggrund. Selvom vores primære fokus er diversitet, går vi også meget op i at bruge lokale og bæredygtige råvarer i cafeen. Vi stiller derfor høje krav til vores leverandører.

Det er selvfølgelig ikke kun vores elever, som er med til at skabe et multikulturelt miljø, men også vores gæster. Vi har vores stamkunder, som kommer forbi og skal have deres obligatoriske “tonic”, men også mange turister finder vej ind til vores lille skjulte passage mellem to bygninger, som udgør vores cafe. Mange kommenterer, at de slet ikke havde bemærket stedet, selvom de har gået forbi mange gange. Det bedste er overraskelsen i gæsternes øjne over den indbydende og varme stemning, som man ikke lige forventer kan opstå i denne smalle passage.

Her bagved ser i også en lang mur af billeder taget af den kendte spanske fotograf Joan Tomás. Billederne viser folk fra kvarteret og tidligere elever, som virkelig giver et personligt strejf og gør cafeen til noget helt specielt.