La Fiesta Castellera

Barcelona

“Det er så nervepirrende at overvære, hvordan mennesketårnene bliver højere og højere. De helt store castells tæller op til 8-9 rækker af mennesker.”

Jeg får helt klart lyst til at fremhæve traditionen med at bygge castells, altså mennesketårne.  Castells er det catalanske ord for ‘borg’, og castells-traditionen symboliserer cataloniernes sammenhold. Det er så nervepirrende at overvære, hvordan mennesketårnene bliver højere og højere. De helt store castells tæller op til 8-9 rækker af mennesker. Jeg får helt gåsehud bare ved at tænke på det.

Til La Mercè, som er Barcelonas kæmpe fire dages-byfest, er det et absolut must at opleve Castells-festen. Der bygges også castells på Cataloniens nationaldag, La Diada, og til diverse gadefester og festivals. Gracia-kvarteret er kendt for at præstere de største og mest imponerende castells – og det er ikke tilfældigt. Slentrer du op og ned af gågaderne i Gracia vil du opleve at folk taler catalansk. Der er ligesom en helt bestemt catalansk ånd i gaderne i Gracia.

Så ja, Gràcia er helt sikkert en af mine yndlingssteder i Barcelona midtby. Har jeg en hel fridag, tøver jeg dog ikke med at tage ud af midtbyen, og jeg tror aldrig, at jeg bliver træt af at tage op på Montuïc-bjerget eller op til Tibidabo. Udsigten deroppefra tager pusten fra mig hver gang, og jeg kan nemt få flere timer til at gå med at sidde og kigge ud over byen.

Faktisk behøver man ikke at tage op i bjergene for at få udsigten ud over byen, man kan sagtens nøjes med at tage hen til Bunkers del Carmel eller Park Güell. El Bunker del Carmel er fra Franco-tiden, så det er ikke kun et flot sted med en fantastisk udsigt, men det er også et vigtigt vidnesbyrd om Barcelonas fortid.

Hvis du er interesseret i Barcelonas historie, kan jeg også anbefale dig at besøge kirken Santa Maria del Mar – også kendt som kaldes Havets Katedral. Det er gratis før kl. 10 og efter kl 17. Jeg var der for nyligt, fordi jeg lige har set Netflixserien Havets Katedral. Serien bygger på Ildefonsos Falcones historiske roman af samme navn. Jeg er vild med Falcones fortælling, fordi den giver et godt billede af Barcelona som middelalder-søfartsby, og fordi den beskriver den usædvanlige og meget rørende opførelse af kirken.

Jeg kan fortælle en lille fun-fact om kirken: der gemmer sig et lille FC Barcelona-logo i en af kirkens mosaikvinduer. Forklaringen lyder, at man i 1960’erne besluttede sig for at udskifte flere af kirkens mosaik-vinduer, fordi de var blevet beskadiget under branden i 1936. FC Barcelona hjalp til med at finansiere istandsættelsen, og logoet er så kirkens lidt alternative måde at sige tak for hjælpen på.